De Koninklijke Volksharmonie St- Jozef heeft een negentigtal leden en kent haar bestaan sinds 1898 in de Barakken te Menen. Het huidige repetitielokaal is gelegen in de Schansstraat 45, 8930 MENEN. De harmonie repeteert er wekelijks op vrijdagavond van 20u tot 22u. Op het jaarlijkse programma staan heel wat vaste (wandel)concerten. Daarnaast heeft de Volksharmonie ook haar eigen jeugdharmonie genaamd Athalo en een percussie-ensemble genaamd Barakatak.

Het ontstaan van de harmonie situeert zich op het einde van de 19de eeuw. Op de wijk De Barakken werd in het jaar 1898 voor het eerst een parochie gesticht. Onder impuls van de eerste pastoor, D ’Artois, werd datzelfde jaar nog een harmonie opgericht. Daarbij zal het feit dat Guillaume Vanmaele - dirigent van de ‘Harmonie Populaire’ van Halluin en vriend van D’Artois - zich op de Barakken kwam vestigen niet onbelangrijk geweest zijn.

Rond het 75-jarig bestaan kwam er een nieuw bestuur met Raf Allaert als voorzitter. Er werd volop gerekruteerd in de bloeiende collegeharmonie en werk gemaakt van opvang van beginnende muzikanten in de jeugdharmonie.

In 1978 promoveerde de harmonie o.l.v. Etienne Soenen naar de Tweede Afdeling in de provinciale klassering. In 1983 werd met Lieven Maertens promotie bekomen naar de Eerste Afdeling, in 1989 promotie naar de Afdeling Uitmuntendheid met Hans Lesage en 5 jaar later bevestiging.

In 1998 vierde de harmonie haar 100-jarig bestaan en in 2003 kwam opnieuw een bevestiging van het muzikaal niveau, ditmaal met Luc Note als dirigent. In 2007 nam de harmonie deel aan het eerste Provinciaal instrumentaal muziekfestival.

In 2012 werden we, onder leiding van Astrid Lecluyse, kampioen in de afdeling uitmuntendheid op een Provinciale wedstrijd van Vlamo. Daardoor mochten we twee maanden later deelnemen aan de finale nationale wedstrijd voor orkesten in het Lemmensinstituut te Leuven. Een jaartje later waagden we ons aan het herfstmuziekfestival te Izegem, een wedstrijd waar zowel het marcheren als het muzikale aspect beoordeeld wordt. En ook daar kaapten we, samen met tamboer-majoor Tom Vandamme een prijs weg.

Naast musiceren in de eigen kontrijen, zijn we ook niet vies van een verdere uitstap. De laatste jaren trokken we reeds naar Tsjechië en Zwitserland. Ook hadden we reeds enkele uitwisselingsprojecten met de Koninklijke Fanfare De Lauwerkrans uit Mopertingen en L’Orchestre d’harmonie de la Ville de Reims. Muziek kent voor ons weinig grenzen … In 2016 ging de harmonie enkele nieuwe uitdagingen aan. Het realiseren van een familievoorstelling met Nieuwjaarsklanken & het optreden als begeleidingsband van Jo Vally en Günther Neefs op de Wieltjesfeesten. Voor het stadsfestival Salto werd en er op vlak van marching nieuwe zaken gerealiseerd. Het werk van een team en een dynamische harmonie!

De harmonie repeteert op vrijdagavond van 20u tot 22u.

Sinds augustus 2009 staat de harmonie onder leiding van dirigente Astrid Lecluyse

Astrid Lecluyse (° 1982) begon haar muziekstudies aan de SAMW Menen, waar ze slagwerk volgde bij Walter Vanbecelaere en Wim De Vlaminck. Na het behalen van de stadsmedaille zette ze haar studies verder aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen.

In 2005 studeerde ze af als Meester in de Muziek, optie percussie instrumenten, in de klas van Carlo Willems en Koen Wilmaers. Daarnaast volgde ze Hafabra directie bij Steven Verhaert en behaalde ze tevens het diploma van geaggregeerde voor het onderwijs. In 2007 legde ze met succes haar  eindexamen af aan de SAMWD ‘Emiel Hullebroeck’ Gent, in de richting Hafabra- dirigentenopleiding. Als slagwerker musiceerde ze bij oa de Filharmonie Antwerpen, het Symfonieorkest van Vlaanderen, Anima Eterna , tal van gelegenheidsorkesten en producties met artiesten.

Astrid was de voorbije 15 jaar dirigent van Jeugdharmonie De Bietjes Rekkem, Jeugdharmonie St. Cecilia Geluwe, de Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden Moorslede , de Koninklijke Gemeentelijke Harmonie St. Cecilia Geluwe en Jeugdharmonie Athalo. Ze is werkzaam als leerkracht slagwerk en groepsmusiceren slagwerk aan ‘Kunstacademie Kadens’ Diksmuide. Ze maakt deel uit van de stuurgroep Drums Percussie Show Pipers van Vlamo West-Vlaanderen. Als gastinstructeur wordt ze gevraagd bij korpsen en drumbands binnen de wereld van de amateur muziek.Op wedstrijden voor slagwerk, drumbands, percussie-ensembles en in academies is ze een veel gevraagd jurylid.

Momenteel volgt ze ‘Instrumentale Directie’ bij Bart Picqueur.

De harmonie repeteert op vrijdagavond van 20u tot 22u.

Wil je meer te weten komen over onze harmonie? Neem dan contact op met voorzitter Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.